Тенденции 2012/2013

Тенденции 2012/2013

Тенденции 2012/2013

Ние работим с всички колекции от цветове, но вероятно много пъти възниква въпроса как се подбират?
 
Във връзка с това бихме искали да ви представим основните тенденции сред обществото, в областта на модата, дизайна и архитектурата, което се представя като тенденции в четири цветови семейства, обединени в новата колекция на Caparol.
 
За да се установят цветове, които са модерни като тенденция през следващите години, е необходимо първо да се проучи тяхната еволюция през последните десетилетия. Caparol архитектите от Design Studio, заедно с експерти от Международния институт Trendscouting - Колеж по приложни изкуства и науки в Хилдесхайм, Германия, изучава развитието на модерните цветове за период от 50 години: 1955-2005.

Тенденции 2012/2013

За да може по-добре да се обясни процеса, ние даваме няколко примера: през 70-те години - типично доминиращите цветове са: зелени, оранжеви и кафяви тонове. Меки килими, завеси, чинии с големи шарки, тапети с големи фигури.
 
В края на 70-те и началото на 80-те нюансите на кафявото са доминиращи. Може би това предпочитание за кафяви тонове е свързано с финансовата несигурност от 70-те години на миналия век: През '72 / '73 с "петролната криза" и необходимостта от сигурност, хората са изградили подслон (като пещера), за да си гарантират сигурността; те се чувстват в безопасност, вдъхновени от нюансите на кафявото, зеленото и жълто-оранжевото.
 
Цветовете и материалите винаги отразяват икономическата ситуация и развитието. С 80-те и 90-те години, предимство започват да имат светлите цветове. Ще направим скок към 2005 г., когато тенденциите са към по-малко цвят. Акцентът е върху структурата, образа, декоративните техники.

От прегледа и анализа на историята на модерените цветове, става ясно, как се развиват и променят цветовите предпочитания. Може да се правят наблюдения и на базата на поведението при насищане: Ако сте били дълго време сред любимите си ярки цветове, тъмните цветове ще имат по-добър шанс. Ако даден период се фокусира върху основните цветове като червено-жълто-синьо-зелено ('59-65), то на следващия етап предпочитани ще са вторичните цветове като оранжево, тюркоаз, пурпурен, виолетов ( '63-'73). След като хората са били сред достатъчно наситени цветове, в последствие избират за домовете си по-бледите тонове. Така че, ако 50-те бяха годините на пастелните цветове, то в последствие бяха предпочитани интензивни цветове, а от 70-те години като предпочитание все повече и повече е тъмно сивото, докато през 80-те се завръщат светли неутрални цветове - дори се достига до отхвърляне на черното и бялото.


От края на 90-те години / началото на 2000 г. отново се наблюдава апетит за цвят. В бързото темпо на живота, ние виждаме множество и настоящи предпочитания, действащи паралелно един до друг и удовлетворяващи различни естетически потребности в зависимост от начина на живот на всеки от нас.

Тенденции 2012/2013

Търсачите на тенденции, събират огромно количество материал, показано в различни области: електроника, мода, архитектура, дизайн, и след това важните тенденции се филтрират.
 
Става въпрос за важни събития, настроения, чувства, които се появяват в определени цветове, форми, материали. От изплуването на изображенията са направени съвместими групи цветове, като в този пример: червено-бяло-черен свят.

Из между тях се извличат съответните цветове за тази тенденции. И на края всичко това се реализира за декориране на стаята. Как този свят ще бъде отразен към цвета на стената, пода, мебелите или аксесоарите? Прогнозирането на тенденциите идва от резултатите на един сложен анализ на мултидисциплинарни и междусекторни, на икономически и социално-културни промени. Не трябва да се говори за „мода”, а за разбиране на духа и тенденциите на времето.

Тенденции 2012/2013

Като обобщение, от настоящите бяха избрани четири, като подходящи и изразителни цветове за интериора. Първата група от цветове се нарича: истинския живот (Authentic Life) - израз за автентичност, естественост и оригиналност.


Естествени цветове са: различните нюанси на зелено, сиво, кафяво, синьо и изпълненото със свеж въздух лимонено жълто.
Светло дърво, възможно най-малко преработено, по-малко структурирани повърхности, които имитират естествените структури...

Тенденции 2012/2013

Второто семейство - Urban , по картел Trend 2012/2013.


В опозиция на консуматорството, се очертава като нова форма на устойчива тенденция. Това е бунт срещу обикновеното.


Определителната дума за тази тенденция е upcycling вместо рециклиране. „Чиики” цветови комбинации.
10 нови цвята: червени коралови нюанси в топли тонове, Green Oil, студените сиви и няколко нюанса на жълтото: от яйчен жълтък до горчица.

Тенденции 2012/2013

Чувствена наслада (Sensual delight) - характерното за тази тенденция е необходимостта да се пречистите от вътре, за да се отървете от това, което не е необходимо. За да се фокусирате навътре, избирате църква, вместо скокове с бънджи или дискотека, избирате аеробика, йога, за да се насладите на времето си.


Това е празник за самите вас. Повърхността е копринено мека и женствена. Нежни цветове, фини платове. Очарователни ефекти със светлина и блясък: сферични, прозрачни, нежни рефлекси, светли пастелни нюанси, това е лесно, плаващи сте в чудесата. Специфичните материали са прозрачни, лъскави с метални искри.

Тенденции 2012/2013

Цвят: патина, тъмни тонове на дървото, кафяви и лилави орнаменти, съвременни материали с ефект на злато, платина. Аксесоари и мебели с исторически препратки.
 
ExtraOrdinary (Необикновен) съчетава очарователни битови елементи с модерни елементи, създава се произведение на изкуството, едно безкрайно място, където да се чувствате комфортно. Сегашните модели са подредени в класически наклонности - създаване на романтичен аспект.

Тенденции 2012/2013
Тенденции 2012/2013