Община Видин осигурява средства за реставрацията на сградата на Драматичен театър „Баба Вида“.
Реставрацията е както на интериорните пространства, така и на екстериора /реставрация и консервират външните мазилки и елементи по фасадата - балюстри, капители, пиластри, корнизи, холкери и фронтови, както и по балконите/.

Театъра се намира на 20-ина метра от дунавския бряг, на входа на Крайдунавския парк. Проекта е на италиански архитекти, които искали да направят мини версия на миланската скала. Строежът е завършен през 1898 г., а от 1975 г. е със статут на архитектурно-строителна ценност от „местно значение".

За реставрацията на фасадата на 120 годишния театър „Баба Вида“, главния изпълнител Хидростой АД, се спря на серията Histolith на Caparol – системи за реставриране на стари сгради и паметници на културата.

 

Histolith® Trass-Sanierputzsystem е предназначенa за полагане върху мазилки на зидове със съдържание на соли, както на външно, така и за вътрешно приложение. Наличието на много пори благоприятства акумулиране на вредните за конструкцията соли. По този начин се получават  повърхности без солни ефлоресценции по мокрите зидове, когато климатът позволява съхнене.

Системата включва следните компоненти:

 • Histolith® Trass-Vorspritzputz:   подготвителна мазилка като адхезионен мост върху зида
 • Histolith® Trass-Porengrundputz:  основна/акумулираща сол мазилка, изравнителна мазилка при силно неравен зид
 • Histolith® Trass-Sanierputz:  санираща мазилка за изготвяне на сухи повърхности
 • Histolith® Feinputz:  шпакловка за заглаждане и изготвяне на повърхности за фино заглаждане 

Устойчивостта на цветовете е гарантирана от силикатната фасадна боя Caparol  SilitolFinish. Готова за нанасяне силикатна боя на базата на калиево-водно стъкло с органични стабилизатори. С помощта на Sylitol-Finish се получава покритие устойчиво на неблагоприятни условия, с висока устойчивост на цвета и паропропускливост.

Sylitol-Finish се препоръчва за боядисване на: небоядисани минерални мазилки, добре свързани и без ефлоресценции естествени камъни, неизмазан зидове от варовик и за  ремонт на стари носещи бои и мазилки на базата на силикати.

Цветовете са изцяло с неорганични пигменти, което гарантира стабилен цвят години напред.

Caparolразработва серията си за реставрации Histolith повече от десетилетия. На Европейския панаир през 2010 г., Caparol е награден със златен медал за реставрация и обновяване на исторически сгради. Преди да започне реставрацията на всяка една сграда се взима материал от съществуващата мазилка и се изследва съдържанието на соли в лаборатория. На база протолкола от изследването и климатичните условия на мястото, в което се намира сградата се прави препоръка за подходяща Histolith серия.

Предимства на системата Histolith:

 • бързо и лесно полагане
 • не е необходимо дълго да се чака при полагането на материал между слоевете
 • използват се по-малко продукти, които могат да се полагат както машинно така и ръчно
 • при по-малки дебелини е възможно да се полага 1 слой

Системата е одобрена и сертифицирана от немски научно-техническия съюз за опазване на сгради и паметници на културата  удостоверява с WTA сертификат.

Изграждане, проектиране, обновление, предпазване или саниране – Caparol предлага точния продукт за всеки проект и всяка нужда.

 • Качество
 • Иновации
 • Широка продуктова гама
 • Дизайн

Caparol предлага иновативни продукти и системи, с които да оформите, да защитите и да повишите стойността на сградата.  В световен мащаб сме се изградили като силен партньор на професионалистите.

Брошурата може да разгледате тук

Пълната продуктова гама на серията Histolith може да видите тук