Освен качествените материали, много важен елемент е и самия монтаж на системата. Ако инвестирате в качествени продукти, но монтажът не е според изискванията, топлоизолационните качества на системата ще са компрометирани. Не само няма да запазите топлината у дома и да намалите сметките си за отопление или климатик през лятото, но може да се образува мухъл или цялата система да се разруши и да се наложи повторен монтаж. 

За да избегнете неприятности и да създадете здравословен микроклимат за Вашето семейство трябва да следите за някои важни детайли.

Първият много важен елемент е здравината на основата, върху която ще се монтира системата.

Стената не трябва да има нарушения, пукнатини, основата да се рони или да има нарушения. Тя трябва  да е стабилна, да е товароносима и равна. Стената, която ще се изолира трябва да бъде напълно суха и не трябва да показва признаци за повишаваща се влажност. Ако е нова сграда, задължително вътрешните мазилки и замазки трябва да са положени и изсъхнали, за да се елиминира допълнителен източник на влага.

След като е изравнена и почистена, основата се грундира. Чрез полагане на грунд, адхезията на залепващите материали ще се повиши. Грундирането ще изравни и абсорбиращата способност на цялата стена. Вида на грунда се избира според вида на основата. Caparol разполага с продукти, подходящи за всяка основа.

Монтажът на системата започва с монтиране на Цокълна шина. Тя се използва за поддържане и затваряне на долната част на Топлоизолационната система. Предимства при използването на цокълната шина:

• Здрава и издръжлива опора за първия ред плочи

• Запечатва системата

• Предпазва от гризачи и други същества

• Предпазва долната част на системата от вода.

Всички аксесоари за закрепване са налични в монтажния комплект на Capatect.

Процесът продължава със залепването на изолационните плочи. EPS DALMATINA, бял EPS или минерална вата - всеки един продукт има своите предимства. Техническите параметри на продуктите може да сравните тук

Важен момент е и залепването на плочите. Количеството лепилна смес нанесена върху плочата трябва да е покрила минимум 40 % от контактната й повърхност. При минералните вати с цел получаване на по-добра адхезия първо се нанася тънък слой лепило чрез втриване. Лепилото се нанася по цялата повърхност с помощта на назъбена маламашка или с машина.

Точна информация за това как да приготвите лепилната смес за работа може да видите в техническата карта.

Най-долния ред плочи се поставят здраво върху цокълната шина. Плочите се позиционират с притискане и леко приплъзване. Трябва да се подреждат с шахматно разменени вертикални фуги. Монтажа около прозореца е много важен, за да не се получат пукнатини в последствие.

Запълването на фугите между плочите е задължително, както и поставянето на дюбели. Те се монтират след като лепилото е придобило достатъчна здравина.

Разпределението на дюбелите зависи от височината на сградата, тъй като на големи височини ветровото натоварване е различно от това на по-ниските височини. 

Трябва да бъдат защитени ъглите с ъглов профил; армираща шпакловка; около прозорците е важен монтажа на ъглов профил с мрежа; водооткапващ профил.

Пълната инструкция стъпка по стъпка може да разгледате тук

Ако имате съмнения, че бригадата, която сте наели не монтира правилно системата, не се колебайте да се свържете с техническите ни представители за неангажираща консултация.

Инвестирайте в качествени и устойчиви материали!