ИСТОРИЯТА НА DAW

CAPAROL е професионалната марка на един от най-големите европейски производители на бои и строителни материали за довършителни работи - DAW.

Основана през 1895 г. от Робърт Мурян в Ober-Ramstadt, Германия, групата компании DAW, собственик на марката Caparol, е лидер в пазара на строителни бои в Германия, Австрия и Турция, като реализираният оборот е третият по големина на европейски производител в този бранш.

Постоянната грижа на компанията е насочена към иновации и развитието, за да предлага най-висококачествените продукти и решения.

През всичките тези години, с помощта на DAW BENŢA и нашите партньори, чрез качеството на нашите продукти и услуги, успяхме да наложим CAPAROL като водеща марка, символ на качество и професионализъм на пазара за довършителни строителни материали в Румъния и България.

Нашата мисия е да ви приложим традицията, историята и опита на CAPAROL, както и гамата от продукти и услуги, които предлагаме. Да даваме точните решения на нашите клиенти и да знаят, че в наше лице имат партньор, гарантиращ качество и решение на техните проблеми. 

1885

Ернст Мурян и синът му Едуард от търговското дружество за внос и износ в Хамбург "Ernst Murjahn & Sohn" придобиват лицензи за добив на манган в Оденвалд. В последващите проучвания на почвата Едуард Мурян открива хорнбленда, важен минерал от групата амфиболите.

1889

Едуард Мурян  открива амфибол и разработва метод за неговата обработка. Основава  "Deutsche Amphibolin-Werke von Eduard Murjahn" и стартира производството на бои, гипс и антикорозионна боя.

1894

Робърт Мурян, син на Едуард, разработва прахообразна мазилка на основата на калк и креда. Сместа е наградена със златен медал на изложение в Киел през 1894 г.

1895

Робърт Мурян основава фирма "Deutsche Amphibolin-Werke“ в Обер Рамщадт, за производство на прахообразна боя.

1926

24-годишният д-р Робърт Мурян, син на основателите на фирмата, става част от фирмата.

1928

Д-р Робърт Мурян разработва първата миеща се боя, наречена "CAPAROL" с инициалите на трите основни използвани компонента (казеин, парафин, Oleum).

1936

Д-р Робърт Мурян използва за първи път чисто акрилна дисперсия за втвърдител вместо натурално масло. С „Боята Caparol без масло” се слага началото на иновативната технология.

1953

Въвеждане на пазара на продукт за гланцово покритие "Capaplex".

1954

"Латексната боя на Murjahn" е първата покривна латексна дисперсионна боя на пазара.

1956

Дисперсионната боя на основата на винилпропионат се продава под традиционното име „Амфиболин“.

1957

Основаване на фирма Дибсън, Обер Рамщадт.

1959

Под марката "Muresko" на пазара се пуска новоразработена дисперсионна пълноцветна боя.

1963

Въвеждане на фасадните цветове с полимерна сърцевина “Durapol”.

1973

Въвеждане на пазара на акрилните лакове "Capacryl".

1976

Под марката "Sylitol" се предлага модернизиран асортимент от силикатни цветове.

1978

След кончината на д-р Робърт Мурян, ръководството се поема от синът му д-р Клаус Мурджан.

На пазара се въвежда машинната система за тониране  на бои, лакове и мазилки "Capamix".

 

 

1981

Учредяване на фирма Capatect Dämmsysteme GmbH & Co. Energietechnik KG, Ober-Ramstadt. Пазарните системи за топлоизолационни композитни и фасадни мазилки.

1984

Раираното слонче става новото лого на Caparol. Първото представяне е  на панаира "Farbe" в Мюнхен.

1985

Световно представяне на първата беземисионна интериорна дисперсионна боя, без разтворители "Indeko-plus E.L.F.".

1987

С "AmphiSilan" на пазара се предлага фасадна боя на силиконова основа, която е едновременно водоотблъскваща и едновременно с това дифузионно-активна.

1989

Основаване на Caparol Farben ЕООД. ДАУ се превръща в холдинг. Търговските марки на ДАУ са Caparol, Capatect, Disbon и Alpina.

 

1993

Въвеждане на Capalac – лакови и глазиращи системи.

1999

Премиера и представяне на колекцията на системата „Caparol 3D“ на панаира "Farbe" в Кьолн.

2001

Компанията DAW Германия и Групата Бента асоциират и утвърждават компанията DAW Бента Румъния, като вносител, производител, дистрибутор и износител на професионални довършителни строителни материали под марките: CAPAROL, CAPATECT, ALPINA, Disbon, NERCHAU.

Откриване на първата производствена база за боя в Румъния, в Tg Mures - първия завод за производство на боя под групата DAW в Източна Европа.

2003

Основаване на Cаparol Шанхай със собствено производство за китайския пазар.

2004

Въвеждане на Muresko SilaCryl®, новата фасадна боя SilaCryl®-Basis, както и на системата Nespri-TEC® - за боя без изпарения.

 

2005

ДАУ празнува 110 годишен юбилей.

Въвеждане на пазара на Caparol-Wellnessfarben CapaSan (боя за вътрешно приложение с фотокаталитично действие) и ElectroShield (грунд за защита срещу електромагнитни вълни).

Системата Nespri-TEC® печели национално отличие за изключително иновативно постижение.

 

2006

Откриване на Дау Бента България, като дъщерно дружество на DAW BENSA, Румъния. Открива се шоурум и търговска база. 

2007

На панаира „„Farbe - Ausbau & Fassade“ в Кьолн е представена продуктовата иновация „Edition Carbon“. Продуктовата линия Carbon е ново поколение фасадна изолация, която е изключително устойчива на удари, благодарение на армировката от въглеродни влакна.

2008

Въвеждане на фасадна боя от нова генерация, базирана на нано-кварцова решетъчна технология. Тази нова формула предотвратява залепването на частиците мръсотия и запазва за дълго фасадата чиста. ThermoSan и AmphiSilan са най-високотехнологичните фасадни бои на пазара.

2010

На панаира „Farbe - Ausbau & Fassade“ в Мюнхен е представена иновативната колекция бои „FASSADE A1“. 500-те нюанса са специално подбрани за фасадата и предлагат най-високото степен на запазване на цветовете при комбиниране с Caparol NQG Premium.

2012

Въвежда се високоефективна изолационна плоскост S024, чрез която са поставени нови стандарти в топлоизолацията.

2013

Пускане на пазара на капилярната изолационна система, с уникален термо-ъгъл IDS, Capatect "IDS Active и IDS Mineral".

2014

Натурално изолиране – с възобновяеми суровини:

Екологичната изолационна система от конопени влакна е отличена многократно, в Германия и Австрия, за своята иновативност и екологична съвместимост.

 

2015

Марките Caparol и Alpina са отличени като ''Устойчив потребител” със злато от сдружението на потребителите и получават най-високото отличие за социална и екологична ангажираност.

2018

Откриване на завод в Обединените Арабски Емирства и нови производствени мощности в Румъния.