Защо да санираме жилището си?

Темата за климатичните промени и опазването на околната среда са все по-актуални. Все повече хора търсят начини да дадат личен принос за опазването на околната среда, като едновременно с това подобрят начина си на живот и намалят разходите си. Важна роля тук играе изолацията на фасадата. Вижте какви са предимства, които ще ви донесе изолацията на имота ви.

1. Опазване на климата

Правилно монтираната топлоизолационна система има важен принос за опазването на  климата. Една изолирана къща изисква значително по-малко енергия за отопление и  охлаждане. От една страна, това намалява емисиите на вредния за климата CO2, а от друга  се запазват природни ресурси като газ или нефт. Според проучването „Екологична оценка на  опциите за енергийно обновяване“ от Института за екологични икономически изследвания  (IÖW), периодът за изплащане от гледна точка на опазването на климата е между по-малко от  една и няколко години, в зависимост от обхвата на мерките и първоначалното състояние на сградата.

 

2. Намаляване на разходите

В домакинства голяма част от бюджета се изразходва за погасяване на разходите за топлинната енергия. Ако използвате правилната изолация, консумацията пада драстично, което рефлектира значително върху разходите за отопление. Тук важи принципът: колкото по-стара е къщата, толкова по-голям е потенциалът за спестяване. Затова си струва да се инвестира в добра изолация, особено за собствениците на по-стари сгради. Уместно и от икономическа гледна точка: Поради по-ниското потребление, собственикът е по-малко засегнат от понякога големите скокове на цените на енергийните доставчици.

3. Запазване и увеличаване на стойността на имота

Добрата изолация запази конструкцията на сградата и я предпазва от неблагоприятните влияния на климата. Освен това с добрата топлоизолация вие увеличавате стойността на имота си - предимство, което често се пренебрегва, но е много актуално от икономическа гледна точка! При отдаване под наем или продажба на къщата, всеки наемател/ купувач предпочита имот, който е саниран. Липсата на топлоизолация намалява стойността на имота и по този начин доходите от наем или продажната цена са по-ниски, отколкото на санираните жилища.  

4. Защита от студ

Особено през зимата, когато навън е студено и некомфортно, изолацията има своя важен принос за комфорта в поещението. Топлинната енергия не се губи през стените, вътрешните повърхности остават топли (стени/ под), топлият въздух остава в помещението, което драстично намалява разходите за отопление. Положението не е такова при неизолираните къщи: Въпреки значително по-високите разходи за енергия, външните стени и целият вътрешен климат често са хладни и създават дискофорт.

5. Защита от топлина

Изолацията има своите предимства и през лятото. Ако през зимата положението е да се запази топлината вътре в помещението, то през лятото топлината трябва да се запази навън. Така се пести електричество, с което да охлаждате имота си, за да създадете комфортна за обитаване температура.

6. Повишено качество на живот

Тази точка е тясно свързана с аспектите на защита от студ и защита от топлина. Фасадната изолация създава топъл и комфортен вътрешен климат през зимата, а къщата остава приятно прохладна през лятото, дори когато външните температури са високи. Изолацията осигурява и добра звукоизолация: шумът от улицата и други смущаващи звуци се заглушават, което освен всичко друго води до по-спокоен сън. По този начин изолацията осезаемо подобрява комфорта и качеството на живот.

7. Защита от мухъл и влага

Влага се среща във всяка къща – било то от миене, душ, готвене или дори дишане. Тази влага може да кондензира върху неизолираните хладни стени или ниши и ъглови зони, особено когато външните температури са ниски. Резултатът може да бъде поява на мухъл. Изолацията предотвратява този проблем: В една изолирана къща стените са топли и сухи дори през зимата. Вътрешният климат остава здравословен и хигиеничен. Важно е разбира се помещението да е добре вентилирано и отоплено.

Детайли за Топлоизолационните системи Caparol може да видите ТУК