Има ли значение какъв грунд да използваме когато решим да ремонтираме?

С огромното разнообразие от съвременни строителни материали с различни свойства и с все по-силното въздействие върху околната среда, изборът на подходящия тип грунд, като основа за нанасянето на боя или друго покритие, придобива все по-нарастващо значение.

А отговорът на въпроса дали има значение какъв грунд ще използваме е еднозначен. Да, има значение.

Грундовете не са универсални. Видът, който ще използвате не се определя от финишното покритие, което ще нанесете (боя, декоративна мазилка). Той зависи изцяло от основата, която ще обработвате. Caparol предлага широка продуктова гама от грундове, отговарящи на изискванията на основите и разнообразните материали, използвани за гладки или структурни фасадни или интериорни покрития.

Пълно описание на различните основи и подходящите грундове може да видите в Техническа информаци 650В нея са представени най-често срещаните екстериорни и интериорни основи, като за всяка една от тях сме дали препоръки за най-добрите грундове.

Задачата на грунда е да оеднакви попивателната способност на стената, така че следващия слой да съхне равномерно. Освен това той трябва да обезпраши и заздрави основата, както и да подобри адхезията на последващите слоеве.

Грундовете се разделят на два основни вида: водоразредими и такива на базата на разредители. Те от своя страна се делят на транспарентни и пигментирани.

Транспарентните грундове (Tiefgrund, Grundier Konzentrat, CapaSol и т.н.) са подходящи за силно абсорбиращи повърхности. Проникват в дълбочина, за да заздравят основата, да подобрят адхезията и да изравнят попивателната способност, което ще помогне последващите слоеве да съхнат равномерно.

TiefGrund  е дълбоко проникващ грунд, който е предназначен за повърхности със силна попивателна способност (бетон, гипскартон).

Grundier Konzentrat е специален грунд за изравняване на твърди, порьозни основи, които са силно и неравномерно абсорбиращи. Изключително подходящ за подготовка на повърхности като мазилки, неизпечени тухли, газобетон, естествен камък, както и бетон, лек бетон, хоросан Disbocret и циментови шпакловки, анхидридни и циментови замазки. 

Пигментираните грундове от своя страна (Haftgrund, Weissgrund, Putzgrund) се препоръчват за по-слабо абсорбиращи основи, като освен, че осигуряват добра адхезия, са подходящи и като първи слой боя в желан цвят. Така се повишава покривността при по-наситени цветове и се намалява последващия разход на боя.

Haftgrund е силно абсорбиращ пигментиран грунд за дисперсионни и силикатни дисперсионни бои, приложими в интериора. Грундиращ слой, който подобрява адхезията на гладките, ниско абсорбиращи повърхности.

Putzgrund е специалнен грунд боя със заздравяващо действие, за полагане върху носещи минерални основи. Този грунд гарантира, че влагата се абсорбира и освобождава отново. Подгодящ е за интериор и екстериор. Нанася се преди нанасяне на финишен слой с дисперсионни, силиконови, силикатни, дисперсионно-силикатни и полимеризирани бои и мазилки.

Продуктовото портфолио на Caparol има и грундове, които имат специално приложение.

AquaSperrGrund е изолиращ грунд, който не позволява избиването на петна от сажди, вода и тютюн да избият след пребоядисване. При наличието на подобен тип петна, няма как просто да пребоядисате и те да изчезнат. Необходим е специален бариерен грунд, съдържащ минерални бели пигменти, които покриват обезцветяването и не позволяват избиването на петната след полагане на новия слой боя.

FungiGrund е грунд за мокри помещения. Има фунгицидни свойства и предпазва от образуване на мухъл и плесен. Предназначен за употреба в интериора, като се препоръчва да се използва в комбинация с фунгизидната боя FungiStop.

Важно е да сте наясно, че грундът не е лукс, а необходимост. Тази стъпка не трябва да се пропуска ако искате да получите перфектни резултати. Препоръчваме когато избирате финишните продукти (боя, мазилка, декоративна техника) да следвате системното решение, което предлага производителя. Всяка една боя се препоръчва да се използва с конкретен грунд, затова е добре когато избирате боя Х, а изберете и грунд на този бранд.

Пълната гама Грундиращи продукти Caparol може да видите тук.

Не се колебайте да се свържете с търговските ни представители за съвет и консултация.