Клас на устойчивост на мокро триене. Що е то?

Когато разглеждате различните интериорни бои, при описанието на всеки един се споменава клас на устойчивост на мокро триене. Но какво се крие зад този термин?

Класа на устойчивостта на мокро триене определя колко пъти една повърхност може да бъде почистена с мокра кърпа, без да остават следи по нея, като следи от боя и без да се образуват петна по самата повърхност.

Класификация, съгласно EN13 300:

Клас 1           < 5 µm при 200 цикъла

Клас 2           ≥ 5 µm и < 20 µm при 200 цикъла

Клас 3           ≥ 20 µm и < 70 µm при 200 цикъла

Клас 4           ≤ 70 µm при 40 цикъла

Клас 5           > 70 µm при 40 цикъла

Боите с устойчивост на мокро триене с клас 1 имат най-добри показатели. Те са устойчивост до 200 цикъла на почистване. Не се забелязва избледняване на боята или други следи по повърхността на стената.

Когато избирате интериорна боя е добре да знаете, че в помещения  с висок трафик /коридор, хол/ е добре да използвате по-устойчиви на мокро триене бои, а на места с по-нисък трафик /тавани/, може да използвате по-нисък клас.

Продуктите, които Ви препоръчваме за помещения с висок трафик са Indeko-plus, Premium Color, Premium Clean, Latex Hygiene.

Всички тях може да почиствате с мокра кърпа или с домакински препарати. Освен това се отличават с много добра покривност и плътност на пигмента.  Висококачествените продукти са с фина зърнометрия, което е предпоставка за намаляване на полепването на прах и по-лесно почистване.

Разликата при боите с висок клас устойчиви на мокро триена, в сравнение с тези с по-нисък клас е огромна. От стена, боядисана с качествена боя може да почистите следи от доматен сос, лепило, дори и маркер. А след почистването стената остава свежа и блестяща.

За детайлна техническа консултация не се колебайте да се свържете с търговските ни представители, а мострени пана на различните видове бои може да намерите в шоурума ни.

Инвестирайте в качествени материали!