Сигурни и иновативни финишни фасадни решения

Качествата на едно фасадно покритие, както и неговато дълготрайност се определят от два основни показателя – водопоглъщаемост и паропропускливост.

Коефициента на водопоглъщаемост W /W1, W2 и W3/ показва какво количество вода ще попие финишния продукт при обливане с вода за определено време, например при дъжд. Колкото повече вода попива, толкова по-бързо ще се разруши мазилката и срока на експлоатация намалява.

При клас W1 количеството вода е > 0,5 kg/m²h0.5; при клас W2 е между ≤ 0,5 и > 0,1; при клас W3 водата е ≤ 0,1 kg/m²h0.5 . Тоест мазилка с клас W3 е с най-добри показатели.

Другия важен показател е паропропускливостта V, [g/( m²d)].

Той показва свойството на материла да пропуска пари, през определена площ за единица време. Колкото по-висок е този показател, толкова  по-добър е продукта.

Клас

Изискания

Преминаване на водни пари,

V, [g/( m²d)]

Дифузионен еквивалент дебелина въздушен слой Sd, m

V1

Висок

>150

<0,14

V2

Среден

≤150 и >15

≥0,14 и <1,4

V3

Нисък

≤15

≥1,4

 

Като се има предвид тази информация, лесно можем да направим заключението, че мазилките от най-висок клас са онези, които имат V1 и W3 като показатели.  

Caparol предлага висококачествени фасадни мазилки – силиконови, силикатни, карбонови, които се отличават с много добри показатели.

Комуникирайки продуктите си различните производители и търговци боравят с понятия, които не дават ясна представа за качествата на рекламираната стока.

Например терминът „силиконова мазилка“ би трябвало да означава мазилка от висок клас, докато „полимерната мазилка“ е от по-нисък клас. Всъщност много малко известно е, че няма стандарт за „силиконови“ мазилка, както има за силикатно и ако добавим 10 ml силиконова емулсия в полимерната мазилка, можем да сложим етикет, че е силиконова и да я продаваме на по-висока цена.

В същото време дали тези 10 ml емулсия са променили класа на крайния продукт…? Разбира се, че не!

Силиконовите мазилки Caparol са с точна рецептура и с високо съдържание на силиконова смола.  ThermoSan, Silicon Fassadenputz и Silacril Fassadenputzсе отличават с висока пропускливост на водни пари, много висока устойчивост на UV лъчи, което гарантира фасадата Ви да не избелява, устойчиви са и на други агресивни атмосферни влияния, като градушка например.

Вижте демонстрацията, която колегите от Caparol Германия показаха на FAF 2019 https://www.youtube.com/watch?v=IoXMXAG3A_oРавномерното разпределение на водата, спомага по-бързото изсъхване на фасадата.

Иновативната технология, с нано-кварцова решетка, на ThermoSan предпазва фасадата от поява на мухъл и друг вид организми. Нанотехнологията е специална композиция от пигментни съставки и пълнители, която позволява на покритието да постигне изграждането на решетка от миниатюрни пори на повърхностния слой, в резултат на което разпространените в околната среда замърсители (органични и неорганични частици) не са в състояние да се „захванат” за основата и в последствие биват отмити от дъждовете или отнесени от вятъра.  Фасадата Ви ще е винаги чиста!

Вижте детайли за технологията https://www.youtube.com/watch?v=z5IEHhf6YjQ&t=50s

Освен с истински силиконови мазилики, Caparol предлага и карбоновите мазилки, които ще запазят фасадата Ви здрава и след много силна градушка или друг вид механичен удар.

Една фасадна система е изложена на различни механични натоварвания като удар, надраскване и други. ETAG 004 поставя минимални изисквания на устойчивост на удар от 3 и 10 J. Със системите от Carbon Edition може да се постигне устойчивост от 10 до 60 J, като запазват своята цялост дори при удари от топки и градушка  https://www.youtube.com/watch?v=hQ30B6oiAZo

 

Мазилките са подсилени с карбонови нишки и се предлага в две структури – драскана и влачена. Фотокаталитичното действие на Carbon Fassadenputz и CarboPor придават способността за самопочистване и защита на мазилката против замърсяването й с микроорганизми.

Мазилките предлагани от Caparol гарантират здрава и чиста фасада десетилетия напред. Освен, че предпазват сградата от атмосферните влияния и я правят красива, мазилките подобряват  и топлоизолационните й свойства, което от своя страна създава здравословен микроклимат у дома.

Ако имате затруднения в избора, не се колебайте да се свържете с търговските ни представители.