Кои са важните фактори, когато избираме фасадна мазилка?

На пазара има толкова много различни видове мазилки и брандове, че човек започва да се лута, когато дойде време за избор на фасадна мазилка. За да ви улесним сме синтезирали кои са важните свойства, за които трябва да следите. 

Качествата на едно фасадно покритие, както и неговато дълготрайност се определят от два основни показателя – водопоглъщаемост и паропропускливост.

Коефициента на водопоглъщаемост W /W1, W2 и W3/ показва какво количество вода ще попие финишния продукт при обливане с вода за определено време, например при дъжд. Колкото повече вода попива, толкова по-бързо ще се разруши мазилката и срока на експлоатация намалява.

При клас W1 количеството вода е > 0,5 kg/m²h0.5; при клас W2 е между ≤ 0,5 и > 0,1; при клас W3 водата е ≤ 0,1 kg/m²h0.5 . Тоест мазилка с клас W3 е с най-добри показатели.

Другия важен показател е паропропускливостта V, [g/( m²d)].

Той показва свойството на материла да пропуска пари, през определена площ за единица време. Колкото по-висок е този показател, толкова  по-добър е продукта.

Клас

Изискания

Преминаване на водни пари,

V, [g/( m²d)]

Дифузионен еквивалент дебелина въздушен слой Sd, m

V1

Висок

>150

<0,14

V2

Среден

≤150 и >15

≥0,14 и <1,4

V3

Нисък

≤15

≥1,4

 

Като се има предвид тази информация, лесно можем да направим заключението, че мазилките от най-висок клас са онези, които имат V1 и W3 като показатели.  

Caparol предлага висококачествени фасадни мазилки – силиконови, силикатни, карбонови, които се отличават с много добри показатели.

Комуникирайки продуктите си различните производители и търговци боравят с понятия, които не дават ясна представа за качествата на рекламираната стока.

Например терминът „силиконова мазилка“ би трябвало да означава мазилка от висок клас, докато „полимерната мазилка“ е от по-нисък клас. Всъщност много малко известно е, че няма стандарт за „силиконови“ мазилка, както има за силикатно и ако добавим 10 ml силиконова емулсия в полимерната мазилка, можем да сложим етикет, че е силиконова и да я продаваме на по-висока цена.

В същото време дали тези 10 ml емулсия са променили класа на крайния продукт…? Разбира се, че не!

Силиконовите мазилки Caparol са с точна рецептура и с високо съдържание на силиконова смола.  ThermoSan, Silicon Fassadenputz и Silacril Fassadenputzсе отличават с висока пропускливост на водни пари, много висока устойчивост на UV лъчи, което гарантира фасадата Ви да не избелява, устойчиви са и на други агресивни атмосферни влияния, като градушка например.

Вижте демонстрацията, която колегите от Caparol Германия показаха на FAF 2019 https://www.youtube.com/watch?v=IoXMXAG3A_oРавномерното разпределение на водата, спомага по-бързото изсъхване на фасадата.

Иновативната технология, с нано-кварцова решетка, на ThermoSan предпазва фасадата от поява на мухъл и друг вид организми. Нанотехнологията е специална композиция от пигментни съставки и пълнители, която позволява на покритието да постигне изграждането на решетка от миниатюрни пори на повърхностния слой, в резултат на което разпространените в околната среда замърсители (органични и неорганични частици) не са в състояние да се „захванат” за основата и в последствие биват отмити от дъждовете или отнесени от вятъра.  Фасадата Ви ще е винаги чиста!

Вижте детайли за технологията https://www.youtube.com/watch?v=z5IEHhf6YjQ&t=50s

Освен с истински силиконови мазилики, Caparol предлага и карбоновите мазилки, които ще запазят фасадата Ви здрава и след много силна градушка или друг вид механичен удар.

Една фасадна система е изложена на различни механични натоварвания като удар, надраскване и други. ETAG 004 поставя минимални изисквания на устойчивост на удар от 3 и 10 J. Със системите от Carbon Edition може да се постигне устойчивост от 10 до 60 J, като запазват своята цялост дори при удари от топки и градушка  https://www.youtube.com/watch?v=hQ30B6oiAZo

 

Мазилките са подсилени с карбонови нишки и се предлага в две структури – драскана и влачена. Фотокаталитичното действие на Carbon Fassadenputz и CarboPor придават способността за самопочистване и защита на мазилката против замърсяването й с микроорганизми.

Мазилките предлагани от Caparol гарантират здрава и чиста фасада десетилетия напред. Освен, че предпазват сградата от атмосферните влияния и я правят красива, мазилките подобряват  и топлоизолационните й свойства, което от своя страна създава здравословен микроклимат у дома.

Ако имате затруднения в избора, не се колебайте да се свържете с търговските ни представители.