Топлоизолацията е инвестиция, която се изплаща с времето

С иновативните продукти и системи на Caparol ще  защитите и повишите стойността на дома си. Caparol е световен лидер в топлоизолационните системи, отговарящи на най-високите стандарти по отношение на топлоизолационни свойства.

Основната функция на топлоизолацията е да се намалят загубите на топлинна енергия през конструкцията на сградата. Топлинните загуби не са имагинерни, те имат своите конкретни финансови измерения. Именно за това на топлоизолацията е добре да се гледа като на инвестиция, която се изплаща във времето.

Инвестирайки в дома си е добре да знаем каква ще е неговата стойност утре, от гледна точка на енергийно потребление, например при коефициент на топлопреминаване U≤0.35 W/m²K.  А какво всъщност означава 0.35 W/m²K?  Означава, че стените ни топлят атмосферата с мощност 0.35 Вт на всеки m², ако навън е с 1°С по-студено, отколкото вътре.

Средно за един отоплителен сезон, ако желаем постоянна вътрешна температура от 20°С, имаме загуба  74 400 т. нар. час-градуса. Това означава, че за една зима губим 26.04kWh/m² (6лв/m2) през всеки квадратен метър външни стени. Само за сравнение, при старото панелно строителство, където U е около 1.54 W/m²K, губим 115 kWh/m² (около 23 лв/m2).

 

За да предотвратите загубите обаче много важно е топлоизолацията да е монтирана правилно! По този начин няма да е необходимо дори активно да отоплявате помещенията, за да създадете уют и топлинен комфорт.

Какъв вид топлоизолационен материал (вата, бял стиропор или графитения полистирен Dalmatina) да използвате или каква да е неговата дебелина, зависи изцяло от възможностите за инвестиция и параметрите, които искате да покриете. Дали ще изберете 5 cm, 10 cm, 15 cm или 20cm, ефект от топлоизолацията ще има.

И тук идва формулата за решение на тази задача – колко инвестирам и за колко време се изплаща тази инвестиция, освен, че ще имам подобрен комфорт в къщи.

Ако резервоарът на автомобила ни е пробит и горивото тече, то ние ще губим не само пари, но и ще замърсяваме околната среда. В този случай първо ще отстраним течовете; няма да започнем да търсим по-евтино гориво, за да си намалим разходите.

Когато решите да монтирате топлоизолационна система е много важно да се спрете на качествени материали и професионалисти, които да я монтират. При непрофесионално полагане на системата, тя може да бъде компрометирана и да се образуват топлинни мостове, които да причинят загуба на топлина и образуване на конденз, което от своя страна ще доведе до образуване на мухъл. Caparol има четири основни системи, които покриват различни параметри:

С правилната топлоизолационна система пестим не само разходи за отопление и енергия, но и защитаваме околната среда. Едновременно с това  запазваме и цялостта на сградата. 

За решенията, които трябва да вземем днес, ще плащаме в бъдеще! Не бъдете от собствениците, чийто жилища топлят повече околната среда, отколкото обитателите си!