Фасадната топлоизолация – една гореща тема!

Топлоизолацията на фасадата е най-ефективният начин за повишаване на цялостната енергийна ефективност на сградата, намаляване на топлинните загуби и съответно на финансови разходи, но има и редица други предимства.

Професионално монтираната топлоизолационна система увеличава стойността на дома Ви, подобрява микроклимата в помещенията, защитава сградата конструктивно и др. Модерните топлоизолационни системи предлагат множество възможности за декоративен финиш и да създадат атрактивна визия.

Знаете ли, че минимум 75% от изразходваната енергия в едно домакинство се използва за отопление?

Топлинните загуби не са имагинерни, те имат своите конкретни финансови измерения. Именно за това на нея е добре да се гледа като на инвестиция, която се изплаща във времето. Инвестирайки в дома си е добре да знаем каква ще е неговата стойност утре, от гледна точка на енергийно потребление, например при коефициент на топлопреминаване U≤0.35 W/ m2K.

А какво всъщност означава 0.35 W/m2K?

Означава, че стените ни топлят атмосферата с мощност 0.35 Вт на всеки m2 , ако навън е с 1°С по-студено, отколкото вътре. Средно за един отоплителен сезон, ако желаем постоянна вътрешна температура от 20°С, имаме загуба около 74 400 т. нар. час-градуса. Това означава, че за една зима губим около 26kWh/ m2 (6лв/m2 ) през всеки квадратен метър външни стени. Само за сравнение, при старото панелно строителство, където U е около 1.54 W/m2K, губим 115 kWh/m2 (около 23 лв/m2 ).

Професионално изпълнената топлоизолация на фасадата е най-ефективният начин за значително намаляване на разхода на енергия на дадена сграда.

Ако температурата по вътрешната повърхност на външна стена е само три градуса под стайната температура, могат да се образуват въздушни потоци.

Причината: на стената, топлият въздух от стаята изстива и слиза надолу. По този начин се образува неприятно движение на въздуха. Освен това, по повърхността на стената може да се образува конденз, което на свой ред води до появата на мухъл.

Добрата изолация на фасадата отстранява тези проблеми. С нейна помощ, в студените дни, температурата от вътрешната повърхност на стената може да остане близка до стайната температура. Това предоставя топлинен комфорт и подсигурява здравословен климат в помещението.

Знаете ли, че годишните емисии на въглероден диоксид от отоплението на сградите е повече от колкото отделените вредни емисии от индустрията или транспорта?

Когато санирате жилището си вие не пестите само средства за отопление и охлаждане, но и опазвате околната среда. Намалява се въглеродния отпечатък, вредните емисии на парниковите газове, намаляват се използваните природни ресурси като вода и дървесина за отопление и охлаждане.

Качествените продукти и професионалният монтаж си заслужават инвестираните средства, тъй като при непрофесионално полагане е възможно образуването на топлинни мостове, причиняващи загуба на топлина и конденз.  Изберете професионалните, проверени продукти и оставете полагането им на професионалисти.

Цялостната топлоизолационна система предоставя защита на самата конструкция на сградата и намалява температурните колебания по стените, дължащи се на времето и сезона. Мазилката трябва да е термопластична, за да може да поеме разликите на температурните амплитуди и да не позволи напукване на повърхността. Двата много важни фактори, за които трябва да следите при избора на една мазилка са водопоглъщаемост  W и паропропускливост V. Най-добрият вариант са мазилки с показатели  V1 и W3 като показатели.  Вижте защо.

Когато говорим за качество на една фасадна конструкция (в частност външна топлоизолация), един от важните елементи , които могат да придадат  разликата е топлоизолационния материал.

За да се постигне максимална ефективност препоръчваме да използвате експандиран полистирол DALMATINA. Комбинация от бели перли и графитни перли, която се отличава с превъзходната топлоизолация на графитните плочи с термодинамичните предимства на белите полистиренови плочи, предлагайки безброй предимства в сравнение със стандартните топлоизолационни плочи – обикновен епс или вата.

По-висока ефективност на изолация. Благодарение на коефициента на топлопреминаване от 0,0329 W/m2K, топлоизолационните плочи Dalmatina предлагат 15% по-висока топлинна ефективност от белите полистиренови плочи, както и възможност за съответно намаляване на дебелината на изолационния слой.

Безопасно приложение. Дори при високи температури топлоизолационните плочи за фасади Dalmatina могат да се съхраняват безпроблемно и да се полагат напълно безопасно. Без да се деформират. Безвредни са от токсикологична гледна точка; не съдържат формалдехид и са устойчиви на стареене.

Уникално качество. Безпогрешният външен вид и стабилните размери на DALMATINA улесняват полагането на материала върху фасадата. Лек и лесен за нанасяне с Dalmatina си гарантирате бърз и безпроблемен монтаж. Добрата дифузионна спососбност на материала спомага за свободното преминаване на въздух и на излишната влага. Пожароустойчивостта (C-s3,d0 съгласно SR EN 13 501-1:2007) ви гарантира сигурност при поява на пожар.

Фасадата е визитната картичка на една сграда, именно затова Caparol разработва различни фасадни декоративни техники, с които да направят фасадата ви уникална. Вижте повече ТУК. Разнообразие от структури, цветове, нестандартни визуални решения. Caparol предлага огромно разнообразие от възможности.

Комбинация от традиционни компоненти с иновативни материали, създават нови оптични ефекти. С помощта на тези техники и творчески ефекти е възможно да преобразите скучната си фасада.  

 

Инвестицията в доказани продукти и качествен монтаж са гаранция за устойчив резултат. Свържете се с търговските ни представители за консултация.