Четка или валяк - с какво да боядисаме?

Предстои Ви да боядисате, но искате да го направите сами. Знаете ли какви инструменти да използвате, за да получите перфектна повърхност?

След като сте подготвили повърхността за боядисване сте готови за нанасяне на боята. Необходими са ви:

  • Бояджийска четка за отсичане
  • Валяк ( мече)
  • Ваничка за разпределяне на боята

Днес се предлага широка гама валяци и четки за боядисване. Но всеки вид има своето специфично приложение. Важно е да избирате качествени инструменти. Покритието на ролката и здравината на дръжката са важни за добрия краен резултат.

Кой валяк за какво е подходящ?

В зависимост от повърхността, която ще боядисвате валяците са два вида: Фасадни (подсилени) и интериорни (по-малки като размер). Размера на валяка зависи от повърхностите, които ще обработвате (гладка или груба повърхност) и вида на материала (боя, лак, масло), който ще използвате.

Ако боядисвате големи повърхности се препоръчва използването на по-широк валяк, за да спестите време. Равномерното покритие на повърхността зависи от вида на ролката и дължината на косъма.

Полиестерен валяк с дължина на косъма до 5mm

С полиестерен валяк се използва за всички лакове и бои на водна основа. Късият косъм има много добра абсорбация и разпределя боята. С валяк до 5mm косъм (мохер или велур) може да лакирате и паркет.

Микрофибърен валяк с дължина на косъма до 8 mm

Този вид валя осигурява много добра покривност и разпределение на материала, без следи. Подходящ е за боядисване на повърхности с продукти на водна основа и не позволява стичане на материала.

Полиестерен валяк с дължина на косъма до 13mm

Благодарение на гъстата си и мека текстура, този вид валяк се използва за бои и други материали на основата на разтворители. Подобен тип валяк се почиства много лесно.

Полиестерен/ микрофибърен  валяк с дължина на косъма до 18mm

Благодарение на плътната си текстура и дължина на косъм, този вид валяк се препоръчва единствено за боядисване на стени. Отличава се с много добър капацитет и разпределение на материала. Благодарение на дължината на косъма, валякът може да покрие плътно дори и най-грубо структурирани повърхности.

Полиестерен валяк с дължина на косъма до 22 mm

Този вид валяк е подходящ за боядисване на груби повърхности като фасади, бетон и грубо дърво.  

Полиамиден валяк се препоръчва ако ще полагате епоксидни покрития. Те са устойчиви и гарантират добра покривност.

Най-качествените валяци са тези от агнешка кожа.

Много важно е валякът да се движи в правилната посока!

Валякът се движи вертикално, като дръжката е насочена в посока на небоядисаната повърхност.

По този начин си гарантирате добро разпределение на материала и няма да се образуват следи от излишния материал.

Четките се използват за поърхности, при които изисква повече точност (отсичане на тавани). Плоските четки се използват за по-големи площи, докато кръглите четки се препоръчват за фини и тесни ивици. Четките с по-дълъг косъм са по-фини и не оставят следи в сравнение с късокосместите. Изберете висококачествена четка, тъй като косъмът им е по-здрав и не се накъсва.

 

При четките също има огромно разнообразие.

В зависимост от продукта, който ще нанасяте четките се делят на четки за интериорни/ дисперсионни бои, четки за лакове, четки за дърво и четки за масла. В зависимост от косъма се делят на три вида: четки за синтетичен косъм, четки за естествен косъм, и смесени.

Ако ще боядисвате с материали на водна основа препоръчваме да използвате честка със синтетичен косъм. Може да я познаете по светлия косъм.

За продукти на основата на разтворители подходящите черки са тези с по-тъмен косъм. Внимавайте, тъй като могат да се образуват ивици.

Изберете четка с къси и необработени косми, ако ще нанасяте бои и лакове с ниско съдържание на Л.О.С. Така може да структурирате боята и да я разпределително според нуждите на повърхността.

Препоръчваме да измиете инструментите със студена вода, преди да използвате. По този начин ще премахнете остатъци от прах и боята ще се абсорбира по-добре.

В шоурума  ни ще намерите голямо разнообразие от четки и валяци, които отговарят на всички изисквания за качество.