“Какъв е цветът на хигиената?”

Всеки, който зададе този въпрос, обикновено ще получи отговорa: „Хигиената е бяла!“. При запитване на малка група от хора, асоциацията, която имат с  хигиената са чисти и стерилни зони, лекарски кабинети, лекари с бели престилки.

Бялото очевидно е асоциацията им за хигиена.

Това обаче не винаги е било така.  Назад във времето лекарите са предпочитали черните дрехи като личностно уважение. Още през през 19-ти век лекарите са носели черни костюми или рокли.

Приблизително по това време берлинският лекар и микробиолог Робърт Кох успява да докаже, че бактериите и вирусите не се разпространяват само по въздуха - както се предполагало по-рано. Те имат и способността да се прикрепят към тялото, дрехите и предметите. Ежедневното почистване на дрехите стана необходимо, за да се избегне предаването на болестта.

Тъй като черния цвят е твърде чувствителен, те бързо са заменени от бели. Честото пране на висока температура убива микробите. Така черните дрехи са заменени от белите престилки.

 

Хигиена през 20-ти век

През втората половина на 19-ти век „хигиената“ се появява като самостоятелна медицинска дисциплина. Връзката между мръсотията и патогените като бактерии и вируси вече е известна. Това, което е трябвало да се научи тогава, днес се приема за даденост: чистотата на тялото и дома става основна потребност през 20-ти век.

Брилянтно бялото все още е най-често използваният интериорен цвят. Но той трябва вече да отговаря на най-високите изисквания, по отношение на почистване и дезинфекция (особено за зоните подложени на силно натоварване - коридори или около ключовете за осветление). Изисква се не само дълготраен, но и атрактивен външен вид. Фокусът е и върху хигиената на стените, което означава: висока устойчивост на почистване, фунгоцидни свойства и защита срещу развитие на вируси и бактерии.

Специално разработените продукти като Caparol Latex Hygiene и PremiumClean отговарят на тези изисквания и предлагат желаната защита и устойчивост на почистване.