Петна и драскотини: предотвратете ги с подходящите бои

Някои стени у дома са предразположени към поява на петна, зацапвания и драскотини. Пръски от различни напитки, следи от готварските опити на половинката ви или рисунки от креативното  ви детенце са най-често срещаните следи по стените.

Преди да изберете интериорни бои е добре да разгледате някои аспекти, за да не се налага да пребоядисвате дома много често.

На пазара има различни видове интериорни бои. Много от тях се рекламират като миещи се, устойчиви на петна, устойчиви на надраскване и против мухъл. 

Но какво трябва да знаем за всички тях?

Европейския стандарт EN 13300 класифицира интериорните бои по няколко критерия, като първият от тях е устойчивост на мокро триене, който предоставя информация за издръжливостта на почистване с мокра гъба. Продуктите, които са с клас 1 са с най-висока устойчивост, а клас 5 с най-ниска.

Миенето е стандартизиран параметър, който идентифицира бои с по-добра почистваща способност и по-голяма устойчивост на триене. Това обаче не означава, че почистването на стената с кърпа ще премахне петното. Боя за миене е подходяща за помещения подложени на различни натоварвания, защото дори след многократно протриване, тя гарантира, че боята няма да избледнее и да се образува петно.

Ефективността на миещите се бои обаче е строго свързана с вашата навременна реакция. За да премахнете петната и замърсяванията е добре да почистите веднага след зацапването. Така си гарантирате премахнете петна от стената. Ако оставите зацапването да престои по-дълго време, може да имате затруднение при почистването.

Latex Hygiene е супермиеща се интериорна боя, която е перфектна за изпълнение на ефективна антимикробна защита в помещения с високи хигиенни стандарти.

Indeko plus  е първата в света нискоемисионна боя, без разтворители и се отличава с много добра покривност и устойчивост на почистване.

Как да предотвратим появата на стари петна?

За да предотвратите появата на стари петна по стените, те трябва да бъдат боядисани със специални изолационни бои. Плътният филм, който образуват тези бои не позволява стари петна от никотин, вода или сажди да се появят на повърхността. IsoDeck е специална интериорна боя, предназначена за бързо и екологично обновяване на стените и таваните, замърсени с никотинови петна. IsoDeck има изолационен ефект, не съдържа разтворители и изсъхва много бързо

Плътни цветове и риск от драскотини

Една стена, боядисана в интензивни цветове, може да създаде приятен контраст и акцент в помещението, но трябва да се внимава да не се образуват петна и драскотини, дори само от допир до повърхността, който създава т.нар „ефект на кадифето“.

За да предотвратите този тип злополуки, е добре да изберете супер миеща се и устойчива на надраскване защитна боя, която осигурява перфектни повърхности по всяко време.

PremiumColor и PremiumClean  са премиум бои от най-висококачествен клас, със специална формула и висока устойчивост на натоварване.

  •   Много трудно се замърсяват
  •   Почистват се отлично
  •   Не съдържат вредни субстанции

А PremiumColor  е боя специално разработена за предотвратяване на проблема с ефекта на кадифето, който е ясно видим при по-тъмни и наситени цветове.

Защо да изберете боя против мухъл и плесен?

Случаят с мухъл е различен. Тъмните петна, които се образуват в банята или в ъглите на стените, се дължат на високото ниво на влажност в помещенията. Освен грозни, тези петна са и опасни: мухълът всъщност отделя токсини, вредни за здравето, които могат да причинят алергии, дерматити и респираторни заболявания, особено при деца. За да предотвратите образуването на мухъл, трябва да използвате специфични продукти за вътрешно боядисване, добавени с подходяща активна съставка унищожаваща спорите на мухъла.

FungiStop-W е интериорна боя с фунгицидни свойства. Специално предназначена за помещения с висока влажност на въздуха като кухни, перални и др. FungiStop-W се прилага както като превантивна мярка против появата на мухъл, така и при ремонт след отстраняване на мухъла.

За да предпазите стените от петна, надраскване и да запазите красивия им вид, както и да предотвратите образуването на мухъл, изберете устойчиви и качествени бои. Разгледайте пълната ни продуктова гама интериорни бои. Доверете се на специалистите на Caparol за оптимален избор.