Грундът – лукс или необходимост?

Добрият и желан финален вид на една повърхност, независимо дали става въпрос за интериорни бои, декоративни техники или фасадни мазилки и системи, зависи изключително много от компетентната оценка и правилната подготовка на основата.   

Освен от правилната подготовка на основата, резултатът от боядисването се влияе от няколко фактора, които се пренебрегват от голямата част от изпълнителите:  

  • Температура – много е важно температурата да не пада под критичната, описана в техническата информация на продукта, както за въздуха, така и за основата и материала.  
  • Влажността
  • Вида на основа
  • Качеството на използваните продукти
  • Начина на полагане

От това става ясно, че качеството на продукта е само един от петте фактора, които влияят на крайния резултат и пренебрегването на останалите 4 може да доведе до нежелан резултат дори и да се ползва най-висок клас качество материал.

В общия случай, за да се полагат следващи покрития, основата трябва да е: здрава, суха, носеща и без вещества, които могат да попречат на адхезията. Това са основни изисквания за правилна работа.

Качествата на основата, която подлежи на обработка трябва да са регулирани, съгласно стандарт DIN 18363, а специфичната дейност по проверката на състоянието й са описани в DIN 18 229.

Чак когато е направена инспекцията на основата и е установено нейното състояние се пристъпва към следващия етап, а именно избора на грунд. Много е важно да се знае, че изборът на грунд зависи най-вече от вида и състоянието на основата.

Повече информация за Основите и тяхната подготовка вижте в Техническата информация 650.

Грундът се полага непосредствено преди полагането на боята или декоративната мазилка. Той се нанася отделно, а не се сипва в боята! Грундирате основата, изчаквате да изсъхне и чак след това се преминава към последващо покритие. 

Ако изсипете грунда в боята се обезмислят функциите му, а и може да повлияете на покривността на боята! Препоръчваме да не го правите!

 

Грундът не е лукс, а необходимост и изпълнява няколко много важни функции:

  • Заздравява основата;
  • Осигурява адхезията на следващите слоеве към основата;
  • Изравнява попивателната способност;
  • Изолира, ако има вещества в основата, които има вероятност да „се покажат“ на повърхността на финишния слой след полагането му, като сажди, никотин, мазнини, ръжда и т.н.

Грундовете се разделят на два основни вида: водоразредими и такива на базата на разредители. Те от своя страна се делят на транспарентни и пигментирани.

Grundier Konzentrat, CapaSol RapidGrund, Caparol Teifrund, FungiGrund са малка част от водоразредимите груднове, които се използват за нанасяне преди интериорни и екстериорни бои.

Dupa-Putzfestiger, Caparol Tiefgrund TB и Dupa-Haftgrund  са специални грундове на базата на активни разтворители. Те имат много по-дълбоко проникваща способност и много по-силно заздравяващо действие от водоразредимите.

А защо и кога да изберете тониран грунд?

Пигментираните грундове или т.нар. грунд-боя, освен вече споменатите функции имат още едно специфично предназначение - те правят основа подходяща за трудно покриващи пигменти, като жълт, оранжев, червен, както и на всички останали тъмни и наситени цветове.

Жълтите, оранжевите и червените пигменти имат много ниска покривност поради факта, че техните частици са много малки. За получаването на висока покривност и точен цвят се изгражда Система от грунд-боя в определен нюанс и финишно покритие в желания цвят. Само в правилната комбинация е възможно получаването на перфектен резултат с минимални усилия и ресурси.

Разликата с използване на пигментиран и непигментиран грунд може да видите на снимките.
  

Правилният избор на материали и коректното им приложение (спазвайте правилното разреждане, отбелязано на етикета) гарантира добър резултат! Чрез използването на висококачествените грундове Caparol си осигурявате устойчивост, еднородна повърхност, плътни и красиви цветове.  

За да си гарантирате перфектен резултат препоръчваме използването на грунд и боя от един производител.  

Пълната продуктова гама грундове може да видите тук.