Устойчивост на фасадните цветовете

Фасадата има две основни роли. От една страна тя е външната част на конструкцията и има чисто защитна функция, а от друга страна естетична.

Всеки обитател има свободата да създаде фасадата по свой вкус, така че да изрази най-добре себе си.

Според поговорката „По дрехите посрещат...” човек може да сменя облеклото си в зависимост от настроението и случая, но при сградите не е така и фасадата трябва да поддържа своята визия дълги години. С най-новите технологии от Caparol фасадата се превръща в сигурен щит на дома, без да се променя плътността на цвета си за десетилетия.

Изборът на цвят е задача с много неизвестни. На какво трябва да се обърне внимание, като вземем предвид, че следващото обновяване на цвета ще е след 20-30 години.

Според немския стандарт BFS (Федерална комисия по бои и защита на собствеността) устойчивостта на цвета във времето зависи от вида на фасадния продукт и от пигментите, влизащи във формулата за постигане на желания цвят. Класификацията на продуктите е в зависимост от тяхното свързващо вещество и е A, B и С, като клас А е най-високият клас, а класификацията на пигментите е 1, 2 и 3 и показва устойчивостта на пигмента на слънчевата радиация. Тъй като оцветената боя е комбинация от качествата на продукта и на пигментите, са възможни различни варианти, като клас А1 определя най-висока устойчивост, а С3 – най-ниска.

Посредством нанотехнологии и прецизни рецептури на бази и пигменти Caparol предлага 500 цвята, отговарящи на изискванията на клас А1, с продуктите си от серията Carbon Edition, които имат обозначението NQG (Nano Quartz Gitter).

Устойчивостта на цвета във времето и високата устойчивост на механични натоварвания са в пряка зависимост и с висока устойчивост на термодинамични натоварвания, т.е. със системите на Caparol нямате ограничения в цветовете и е възможно да се направят контактни фасади дори и в черен цвят – с коефициент на светлоотражение = 5.

Както е известно, ниският коефициент на светло отражение показва висока способност за поглъщане на светлината, което води до нагряване и до големи термодинамични натоварвания в системата, както и силно нагряване на топлоизолационния материал. 

Колкото по-ярък е един цвят, толкова коефициентът на яркост HBW е по-близо е до 100: черният е с коефициент 0. Колкото по-нисък е коефициентът на HBW, толкова по-малко слънчева светлина отразява и следователно нагряването на фасадата и рискът от нейното разрушаване са по-големи.

Повечето цветове, които се използват в момента и се търсят се постигат чрез добавяне на органични пигменти, които ги прави по-нетрайни във времето.

За да запазите плътен и наситен цвят за десетилетия препоръчваме картел Fassada A1, в който са селектирани само цветове с неорганични пигменти. Те са гаранция за устойчивост във времето.

Продуктите с  NQG Technology са клас А според BFS и в комбинация с високоустойчиви неорганични пигменти осигуряват максимална стабилност на цвета и устойчивост във времето.

Освен това особено внимание е отделено на друг фактор, който е от значение за една фасада – замърсяването. Благодарение на нанокристалната решетка продуктите със знака NQG са с минимална термопластичност, имат висока степен на хидрофобност и фотокаталитичен ефект. Дългогодишните изследвания на този проблем и тестове в най-замърсените градове в света показват, че NQG продуктите са с най-висока степен на защита от замърсяване, което заедно с високия клас А1 на цветоустойчивост гарантира брилянтна и чиста фасада дълги години.

С качествената топлоизолационна система пестим не само разходи за отопление и енергия, но и за скорошни ремонти. Едновременно с това  запазваме и цялостта на сградата. Независимо дали е ново строителство или реновация на стара сграда е добре да инвестираме в качествени продукти и системи, за да си спестим главоболия за напред.

За допълнителни въпроси и запитвания може да се свържете с колегите ни.